Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

V Sloveniji smo v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležili TEDEN SLOVENSKE HRANE. Namen tega projekta je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav način prehranjevanja.

Naši šoli smo v tem tednu prilagodili jedilnik in tako obeležili teden slovenske hrane. Ponedeljek smo začeli s tradicionalnim martinovim kosilom. V jedilnik smo vključili še joto, golaž, kruhove cmoke, pečena rebrca, pražen krompir, prežganko, mlečno proseno kašo, jabolčno pito, orehovo potico. Teden tradicionalnih slovenskih jedi smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letošnji projekt izpostavlja vseh pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka, in sicer kruh, maslo, mleko, jabolko in med, slogan pa se glasi »TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – MOJ NAJ ZAJTRK!«.

Ob 7.40 smo se vsi zbrali v šolski jedilnici in sedli za lepo pripravljene mize, na katerih sta nas že čakala med in kmečki kruh. Tudi letos sta nam med podarila lokalna čebelarja, gospoda Silvo Bukšek in Avgust Bedenik, za kar se jima najlepše zahvaljujemo. Pri zajtrku smo si postregli še z maslom, mlekom in jabolkom. Mleko in jabolka smo nabavili pri lokalnih pridelovalcih, Kmetiji Skok in Sadjarstvu Ber.

Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Valerija Krivec

Dostopnost