Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

V ponedeljek, 6. februarja, smo za učence od 6. do 9. razreda izvedli še zadnji kulturni dan v tem šolskem letu. Z obiskom na šoli nas je počastila bivša učenka Nina Jazbec, ki je s svojim partnerjem prepotovala že dobršen del našega planeta ter imela leta 2019 in 2020 priložnost za 299 dni zamenjati svoje bivališče z domom na štirih kolesih. Da nam države, ki jih je na poti, dolgi 28.000 km, raziskovala in spoznavala s predelanim terencem, niso bile prevelika neznanka, smo prvi dve šolski uri iskali osnovne podatke o državah med Slovenijo in Kirgizijo, nato pa z velikim navdušenjem prisluhnili zanimivemu potopisnemu predavanju, ki je bilo podkrepljeno z izbranimi fotografijami s poti. Če vas o popotovanju zanima več, lahko pokukate na spletno stran www.dalec.si, intervju, ki ga je z Nino opravila osmošolka Zala, pa boste lahko prebrali v naslednji številki Žetalskih novic.

Vtisi učencev:

Dan smo začeli v učilnici za slovenščino, kjer so nam predstavili, kaj bomo delali. Nato smo v matematični učilnici izdelovali osebne izkaznice držav. Ko smo končali, nam je gospa Nina predstavila svoje potovanje z defenderjem. Najbolj sem si zapomnil, da je bila v zavetišču za medvede in na drugi najvišji cesti na svetu ter da so ljudje drugod po svetu zelo prijazni.

Kulturni dan mi je bil zelo zanimiv. Gospa Nina Jazbec se mi je zdela zelo prijazna. Izvedela sem, da je skupaj s svojim fantom prepotovala 18 držav. Avto se jima je pokvaril petnajstkrat. Najvišja cesta, po kateri sta se peljala, je bila na več kot 4000 metrih nadmorske višine. Avto, v katerem sta živela, je bil star 32 let. Za pot sta porabila 10 mesecev.

Moje mnenje je, da je bilo zelo zanimivo. Slišala sem za nekaj novih držav, za katere nisem vedela, da obstajajo. Nina je zelo prijazna. Zagotovo pa si bom zapomnila to, da je pot prevozila s starim defenderjem in da je bila v osemnajstih državah, pri petnajstih mehanikih. Dnevi na poti so bili zelo topli in zelo mrzli. Prebrala je veliko knjig.

Kulturni dan mi je bil všeč, saj je bil ponedeljek in ni bilo pouka. Pri predavanju sem si zapomnil, da so bili tudi slabi deli potovanja. Ljudje so zelo prijazni in vsaka država je lepa. Če živiš neomejen s časom, živiš srečo.

Ninino potovanje je bilo zelo zanimivo in predavanje mi je bilo všeč. Zapomnil sem si, da je bil avto zelo preurejen in rezervoar je držal 120 litrov goriva. Ljudje so bili zelo prijazni.

Potopisno predavanje mi je bilo zanimivo in naučil sem se veliko novega. V spomin se mi je najbolj vtisnilo: avtomobil in njegova predelava, krater, v katerem je gorel zemeljski plin, najvišja temperatura v Turčiji, Iran in cesta na visoki nadmorski višini.

Dostopnost