(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

Dan slovenske hrane obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Glavni namen obeležitve je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. V okviru dneva slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so  vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi.

Tudi na OŠ Žetale  se vsako leto vključimo v Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. S projektom učence in širšo javnost izobražujemo, obveščamo in ozaveščamo o pomenu zajtrka, o pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo.

V šolskem letu 2021/2022 bomo tretji petek v mesecu novembru, 20. 11. 2021,  začeli z mlekom, medom, domačim kruhom in jabolkom in tako spodbudili slogan Zajtrk z medom- super dan! Hrano bomo nabavili pri lokalnih pridelovalcih.

Valerija Krivec, koordinatorka projekta in vodja šolske prehrane

Dostopnost