Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

»ŠOLSKA SHEMA« EVROPSKE UNIJE

Šolska shema je nadomestila nekdanjo Shemo šolskega sadja in zelenjave ter Shemo šolskega mleka. Avgusta 2017 je začel delovati nov enotni okvir razdeljevanja sadja, zelenjave in mleka v šolah. ŠOLSKA SHEMA je nov ukrep skupne kmetijske politike in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo ter mlekom in mlečnimi izdelki v izobraževalnih ustanovah. Začetek izvajanja Šolske sheme je šolsko leto 2017/2018. Na naši šoli se je ta shema začela izvajati v šolskem letu 2018/19.

Nova »ŠOLSKA SHEMA« omogoča razdeljevanje dovoljenega sadja in zelenjave, mleka brez dodanega sladkorja, drugih sladil, arome, čokolade ali kakava, ali jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec, skuto, prav tako brez dodanega sladkorja, drugih sladil, arome, sadja, oreščkov ali kakava, kot brezplačni dodatni obrok učencem.

Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa. Namen ukrepa je tudi povečanje uporabe mleka in določenih mlečnih izdelkov proizvedenih iz kravjega mleka na ozemlju EU. V šolski shemi se otrokom v osnovni šoli in gojencem v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.

Več informacij o ŠOLSKI SHEMI najdete na uradni spletni strani: https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/.

Na šoli razdeljujemo sadje in zelenjavo ter mleko in mlečne izdelke. Sadje in zelenjavo bomo predvidoma razdeljevali 1 krat na teden /3 do 4 krat na mesec, mleko in mlečne izdelke pa 1 do 2 krat na mesec.

Dostopnost