Na OŠ Žetale se vsako leto vključimo v Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk in ga izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k pravilni in zdravi prehrani. Ozaveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije. Posebno pozornost namenjamo tudi pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.
V šolskem letu bomo tretji petek v mesecu novembru, 17. 11. 2023, začeli z mlekom, medom, domačim kruhom in jabolkom. Slogan letošnjega zajtrka je »Kruh za zajtrk, super dan«. Prvo šolsko uro bomo namenili pogovoru in izvedbi delavnic na teme: pomen zajtrka, polnovreden kruh, pridobianje medu. Aktivnosti se bodo nadaljevale v okviru OPB in VV. vsaka sestavina našega tradicionalnega zajtrka predstavlja del slovenske kulture in dediščine. Od peke kruha, pridelave jabolk do čebelarjenja. Koordinatorka projekta je vodja šolske prehrane, Valerija Krivec