Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Učenci 7. in učenke 9. razreda pod mentorstvom učiteljice Valerije in učitelja Mirana sodelujemo v mednarodnem projektu »Pirati plastike«. Pri raziskovanju onesnaženosti rek in potokov smo se pridružili učencem in dijakom številnih šol iz Slovenije, Nemčije in Portugalske.

Mladi ekologi

Za naše proučevanje smo si izbrali potok Rogatnica. V in ob Rogatnici smo opravili nekaj meritev, iskali, popisovali in tehtali smo različne vrste odpadkov… Vse aktivnosti smo fotografirali, naše ugotovitve pa zapisali v preglednice in jih vnesli v skupno aplikacijo.

Mreža za vzorčenje
Odlaganje gradbenih odpadkov

Pri raziskovanju onesnaženosti potoka in njegove neposredne okolice smo se osredotočili predvsem na različne vrste plastičnih odpadkov. Ugotovili smo, da je v samem potoku precej ostankov plastične folije, ki je ujeta v veje. Na območju naših meritev smo jo pobrali in jo odpeljali v zabojnik ob šoli.

Razvrščeni odpadki
Zbrana plastična folija

Žal smo zaznali tudi neodgovorno ravnanje domačinov, ki v strugo Rogatnice in v njeno neposredno bližino namerno odlagajo gradbene odpadke. Med temi odpadki so tudi okolju in zdravju zelo škodljive salonitne plošče.

skupina mladih ekologov OŠ Žetale

Dostopnost